Hoopers

Wat is Hoopers?

Hoopers is een nieuwe hondensport die zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse behendigheid. In 2014 is deze sport geïntroduceerd in Nederland en hij verovert steeds meer terrein. Niet vreemd, als je bedenkt dat deze hondensport geschikt is voor elke hond die het leuk vindt om met het baasje te werken! Bij Hoopers legt de hond zelfstandig een parcours af, gestuurd door stem- en lichaamsaanwijzingen van de baas. Doordat de baas (in tegenstelling tot bij behendigheid) op één plek moet blijven staan, ligt bij Hoopers de nadruk op samenwerking en geestelijke inspanning.

Sira Hoopers 6

Hoe werkt Hoopers?

De hond wordt dus door de baas op afstand langs verschillende hindernissen gestuurd. Deze hindernissen (Hoops, oftewel poortjes, en tunnels waar de hond door moet lopen, en hekjes en tonnen waar de hond omheen gestuurd kan worden) worden eerst individueel aangeleerd met behulp van target-training. Zodra de hond (en de baas, vergis je niet) dit in de vingers heeft, worden de hindernissen gekoppeld tot een parcourtje. Bij dit parcours gaat het erom dat de hond vloeiende lijnen loopt om scherpe draaien te voorkomen en de lichamelijke belasting minimaal te houden. Om diezelfde reden zitten er ook geen sprongen of hoogte-hindernissen in deze sport. De handler blijft tijdens het lopen van het parcours in een vak staan, maar stuurt de hond op afstand. Hierdoor is er continu sprake van een verbinding tussen hond en baas, wat de samenwerking en onderlinge band ten goede komt. Minimale lichamelijke belasting, maar maximale geestelijke belasting. Je hond moet hierbij veel nadenken!

Sira Hoopers 7

Voor wie is Hoopers?

Doordat deze hondensport zo laagdrempelig is, is Hoopers heel geschikt voor alle honden. Of ze nu jong of oud zijn, groot of klein, gezond of met wat gebreken: elke hond die het leuk vindt om met zijn baas bezig te zijn, kan Hooperen! Hoopers versterkt de samenwerking en band tussen hond en baas en brengt meer rust in de hond, omdat er van hem gevraagd wordt zelf ook na te denken. Het werken op afstand zorgt voor een betere sturing van de hond. Doordat de baas tijdens het sturen in een klein vak moet blijven staan, is het ook geschikt voor eigenaren die wat slechter ter been zijn. Rolstoel? Geen probleem!
Hoopers hoeft niet als alleenstaande sport gedaan te worden: het is ook zeer geschikt als voorbereiding op een andere tak van hondensport. En ook voor de baas is het een mooie manier om jezelf erg bewust te worden van je eigen lichaamstaal, omdat je de hond voornamelijk zal sturen met je lichaam.
Omdat de honden bij Hoopers bij voorkeur los werken (dus niet aangelijnd), is een zeker basisappèl wel aan te raden. Genoeg tijd deze zomer om het commando “hierkomen” te versterken!

Hoopers bij KC Gooi- en Eemland

Hoog tijd natuurlijk om zo’n leuke sport ook aan te bieden op de hondenschool waar ik les geef. Vanuit de KC wordt er op dit moment gekeken naar de aanschaf van materialen en er is al een instructeur die de opleiding tot Hoopers Instructeur met goed gevolg heeft afgelegd. Als alles goed gaat, worden in het najaar van 2016 1 of 2 pilot-cursussen gestart om alles te testen en meer instructeurs in te werken. Daarna zal de inschrijving hopelijk openen. Hoopers zal worden gegeven in kleine groepen, zodat iedereen voldoende tijd en ruimte heeft om de oefeningen aan te leren en de parcours te lopen.

Sira Hoopers 3

Cursus gedaan... en dan?

In 2015 is Nadac Hoopers Nederland opgericht, de Nederlandse tak van Hoopers. Zij zijn inmiddels druk bezig geweest om wedstrijdreglementen op te zetten en de eerste wedstrijden worden al volop gehouden. Je kunt je vaardigheden dus gaan meten met die van andere Hoopers-fanatiekelingen!

Liever recreatief bezig zijn? Ook dat kan. In het hele land worden workshops en cursussen gegeven om in vorm te blijven. Ook kan je via de facebookpagina van Nadac Hoopers Nederland maandelijks meedoen met een challenge: iemand post een parcours, wat je dan zelf kunt gaan instuderen. Je kunt filmen hoe het gaat en zo op recreatief niveau meedoen met deze nieuwe uitdagingen. En wie weet kom je zelf ook wel een keer met een creatief parcours?

Enthousiast geworden? Hou de website en facebookpagina in de gaten voor meer informatie!

(foto's gemaakt door Boskieker Hondenfotografie)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions