Gedragstherapeut of internettips?

Waarom zou je eigenlijk een gedragstherapeut inhuren? Alle tips staan toch op internet?

Ik besef me dat ik met dit artikel mijn eigen glazen lijk in te gooien. Want ja, een groot deel van de "gedragsproblemen" zijn met behulp van tips van hondenmensen, internet of artikelen uit de dierenwinkel "op te lossen". Sterker nog: op mijn eigen facebookpagina vind je regelmatig een tip uit eigen keuken. Waarom zou je dan nog een gedragstherapeut inschakelen?

Laat ik eerst eens uitleggen waarom "gedragsproblemen" en "op te lossen" tussen aanhalingstekens staan.

Ik heb al veel mensen met honden meegemaakt. Wat de een als zeer storend gedrag ervaart, is voor de ander juist een leuke karaktertrek. Tijdens mijn opleiding leerde ik treffend: het is (pas) een probleem als de eigenaar dit als zodanig ervaart. Waar het lastig is als een Cane Corso aan de lijn trekt, maakt dit voor de eigenaar van een chihuahua misschien niets uit. En een blaffende hond kan in de stad voor overlast zorgen, maar op een boerderij op het platteland juist gewaardeerd worden. En dan nog: probleem klinkt zo heftig. Soms is gedrag gewoon wat onhebbelijk, maar echt een gedragsprobleem... dat klinkt zo zwaar!

Ook "oplossen" is zo'n subjectieve term. Als je een hond hebt die uit angst bijt en je leert hem alleen het bijten af, heb je dan het probleem bij de oorzaak ook opgelost? Sterker nog: als je een hond die uit angst gromt het grommen afstraft, is de kans groot dat de hond zonder waarschuwing zal bijten... De meeste artikelen bij de dierenwinkel kijken niet naar de oorzaak van het gedrag, maar zijn alleen voor de symptoombestrijding. Werkt dat voor jou en de hond, dan lijkt dat prima. Maar zou het niet handiger zijn als de oorzaak ook wordt aangepakt zodat het gedrag kan worden afgeleerd, in plaats van onderdrukt?

En dan is er nog een derde factor: de eigenaar. Hoe handig is deze met zijn hond? Kan hij goed timen? Beloont of straft hij wel op de juiste manier? Ziet hij het wel goed, of schat hij het gedrag van de hond verkeerd in? Ik weet uit eigen ervaring dat je soms onbewust heel onhandig kan reageren op het gedrag van je hond. De eerste keer dat ik me besefte dat ik Sira gespannen maakte door de lijn strak te trekken als er een andere hond aankwam, herinner ik me nog goed. Ik kon wel door de grond zakken van schaamte!

Ik denk dat een groot deel van de gedragsproblemen niet als erg heftig worden ervaren. Met een tip van een medehondenbezitter, een goed potje googelen of een artikel uit de dierenwinkel kan het "probleem" voor deze eigenaar gemakkelijk "opgelost" worden. Maar is het een wat ingewikkelder of ingrijpender probleem, lukt het niet om de juiste oplossing te vinden of vind je het als eigenaar verstandig of handig dat er eens iemand met je meekijkt naar wat je over het hoofd ziet, verkeerd inschat of anders aan kan pakken? Dan is een gedragstherapeut een slimme stap! Soms is het algemene chliché niet voldoende en is maatwerk nodig. Je hond is uniek toch?

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions