Hot spot - ontstaan en behandeling

Let op: dit stuk is uitsluitend informatief bedoeld. Een hot spot is een medisch probleem. Bij twijfel doe je er altijd verstandig aan om contact te zoeken met je dierenarts.

Wat is een hot spot?

Een hot spot, oftewel pyotraumatische dermatitis, is een huidontsteking die ontstaat na irritatie van de huid. Het ziet eruit als een rode, geïrriteerde plek die soms nat of pussig kan zijn. beginnende hotspot

Door jeuk of pijn aan die plek gaat een hond likken, bijten of krabben, waardoor de hot spot vaak binnen een dag kan ontstaan en snel flink verergerd. Hot spots kunnen erg pijnlijk zijn voor de hond. Ze kunnen overal ontstaan, maar komen vooral voor op het hoofd, heupen of borstkas van de hond. Met name bij langharige honden is het soms lastig om de hot spot te zien als deze nog klein is. Let daarom goed op natte plekken in de vacht, een teken dat de hond daar veel aan het likken is. Hoe eerder een hot spot behandeld wordt, hoe sneller deze geneest. Gelukkig is behandeling relatief eenvoudig: bescherm tegen meer bijten of krabben en gebruik medicatie om de jeuk tegen te gaan.

Hoe ontstaat een hot spot?

Een huidontsteking kan een hot spot worden als de jeuk of pijn ervoor zorgt dat de hond continu likt aan de wond. Een hot spot is eigenlijk altijd een symptoom van een ander probleem. Zonder de oorzaak aan te pakken, zullen de hot spots vrijwel zeker terugkomen.

Kort gezegd kan een huidontsteking door twee oorzaken ontstaan: oorzaken van buitenaf of oorzaken van binnenuit.

Externe oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Vlooienbeten zijn de meest voorkomende oorzaak van hot spots. Een hond hoeft maar door een enkele vlo gebeten te worden en de jeuk zorgt voor likken of krabben, wat weer kan zorgen voor een ontstekingsreactie.
 • Mijten kunnen ook flinke jeuk veroorzaken, met name bij de oren. Als honden gaan krabben kan er op de wang een hot spot ontstaan.
 • Insectenbeten zorgen ook voor een jeukende of pijnlijke huid. De veroorzaker is vaak allang gevlogen op het moment dat de hot spot zich openbaart.
 • Allergische reacties op de omgeving, zoals een grasallergie of pollenallergie. Contact met deze stoffen zorgt voor een jeukende huid, waar de hond aan gaat likken met een hot spot tot gevolg. Deze vorm is vaak te zien tussen de tenen of op de poten.
 • Pijn (door verwondingen, operaties, breuken en krassen) is een prikkel voor een hond om te gaan likken of bijten. Hierdoor kan een hot spot ontstaan. Dit zie je ook bij HD (hot spots ontstaan op de heupen), artrose (hot spot rond het gebied, bijvoorbeeld in de liezen) of bij volle anaalklieren (hot spot rond de anus, vaak bij de staartaanzet).
 • Slecht vachtonderhoud kan zorgen voor een vervilte vacht, wat verstikking van de huid met zich meebrengt. Dit proces wordt nog eens versneld als de hond door regen of zwemmen nat is geworden en erg langzaam droogt. Honden met langer haar of dikkere vachten hebben daarom relatief gezien meer kans op een hot spot.

Voorbeelden van interne oorzaken:

 • Voedselallergie is de tweede grootste veroorzaker van hot spots. Het slecht op kunnen nemen van voedingsstoffen of het moeten verwerken van veel afvalstoffen komt vaak via de huid tot uiting, wat voor jeuk kan zorgen. Jeuk = likken = hot spot.
 • Hetzelfde geldt voor andere huidaandoeningen en – ontstekingen die niet voedselgerelateerd zijn.
 • Oorontstekingen, waardoor de hond gaat krabben en rond het oor (op de wang of in de nek) een hot spot veroorzaakt.
 • Een onderschatte oorzaak van hot spots zijn stress of verveling. Elke hond reageert anders op stress, maar sommige honden gaan hierdoor obsessief likken en veroorzaken daardoor een hot spot. Deze vorm van hot spots ontstaat dan vaak op de voorpoot of op de flank.

Hoe voorkom je een hot spot

Simpel gezegd kan je hot spots voorkomen door de oorzaken te voorkomen. Een hot spot wordt veroorzaakt door het likken, bijten of krabben van de hond aan een geïrriteerde plek. Het voorkomen daarvan zorgt ervoor dat de hot spot niet groter zal worden. Dit kan door de plek af te plakken, in te pakken met verband of de hond een kraag om te doen. Daarnaast is het natuurlijk van belang om de primaire oorzaak van de jeuk of pijn aan te pakken.

 • Zorg voor een goede ongediertepreventie als je hond snel last heeft van hot spots. Regelmatig ontwormen en vlooienpipetten geven voorkomt ongedierte en dus jeuk. Denk ook aan een goede controle op teken als je in het bos bent geweest.
 • Heeft je hond een allergie? Laat dan een allergietest uitvoeren bij de dierenarts. Je weet dan wat je moet vermijden. Je kunt bijvoorbeeld je hond schoentjes aandoen als jullied door het gras gaan lopen, of medicatie geven bij pollenallergie.
 • Komt de hot spot door pijn? Denk dan aan pijnstilling of aan fysiotherapie om de pijn te verlichten.
 • Een goede vachtverzorging is cruciaal. Borstel je hond regelmatig maar vergeet vooral niet elke dag even je hond te controleren op wondjes, teken of andere mogelijke probleemgebieden van huid en haar. Vraag bij een trimmer na hoe je de vacht van jouw hond het beste kan verzorgen.
 • Een omega 3 supplement zorgt voor een goede vacht en voorkomt jeuk. Lees voor andere voordelen van omega 3 mijn andere artikel.
 • Als de hot spots komen door voedselallergie, kan je door middel van een uitsluitingsdiëet achterhalen waar je hond precies allergisch voor is. Vraag hulp bij je dierenarts. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om het voer wat je hond dagelijks krijgt, maar ook om snacks, snoepjes en andere tussendoortjes. Veel voorkomende allergieën zijn bijvoorbeeld: allergie voor granen, kip of rund.
 • Heeft je hond een onderliggende dermatologische aandoening, neem dan contact op met je dierenarts. Vraag indien nodig voor een doorverwijzing naar een specialist.
 • Laat bij regelmatig terugkerende hot spots ook eens de schildklier van je hond checken. Hypothyroidie uit zich vaak in vacht- en huidproblemen en is eenvoudig op te lossen met medicatie.
 • Probeer chronische stress bij je hond te voorkomen. Stress ontstaat als situaties onvoorspelbaar zijn of als de hond er geen controle op kan uitoefenen.
 • Likt de hond uit verveling, zorg dan voor voldoende beweging maar vooral ook: geestelijke uitdaging. Een gedragstherapeut kan je hier meer tips bij geven.

Hoe behandel je een hot spot?

Hot spots zijn vervelende, soms pijnlijke huidontstekingen. Laat bij twijfel altijd je dierenarts ernaar kijken. Als je hond regelmatig last heeft van hot spots, dan is grondig medisch onderzoek aan te raden. Wordt de plek ondanks onderstaande maatregelen groter? Neem dan contact op met je dierenarts of een medisch specialist.

Een hot spot kan worden behandeld door:

 • Onderliggende oorzaken aan te pakken (door medicatie, vachtverzorging, ongediertepreventie of verandering van voedsel of routine).
 • De vacht weg te scheren, waardoor de wond aan de lucht kan drogen en medicatie doelgerichter kan worden aangebracht. Hou de wond schoon en droog.
 • Te voorkomen dat de hond de wond groter kan maken door eraan te likken, bijten of krabben. Dit kan met een gewone kraag, een mooncollar of kleding zoals rompertjes of schoentjes.
 • Pijn of jeuk te verlichten door een paar keer per dag een koud compres aan te brengen.
 • De behandeling te ondersteunen met pijnstilling, antibiotica, corticosteroïde-zalf of antihistamine (altijd in overleg met je dierenarts).
 • Als ondersteuning van het herstel van de huid een laagje groene leem of honingzalf aan te brengen.

Denk aan je eigen veiligheid als je de hond behandeld. Honden zijn vaak geïrriteerd door de jeuk en pijn en kunnen van zich afbijten tijdens de behandeling. Behandel met z’n tweeën of doe voor de zekerheid een muilkorf om als dit nodig is.

Bronnen:

Bij het schrijven van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de onderstaande websites:

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions