Trainen met de hond van een ander

Andermans hond trainen, kan dat? Afgelopen cursus had ik twee mensen in de groep die een hond trainden voor iemand anders. Is dat nou haalbare kaart? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar kan je tegenaan lopen als je de hond van een ander traint?

Nadelen: vaak woont deze hond niet bij jou in huis. Tussen de lessen door je huiswerk doen en oefenen is dus lastig en tijdrovend. Bovendien weet je niet of de eigenaren zelf wel oefenen met de hond, en als ze dat al doen, of ze de oefeningen goed aanleren. Je zult het dus vooral moeten hebben van het uurtje trainen in de week. Hoe goed is je band met de hond? Wil hij wel met je werken? Het kan zomaar zijn dat de hond zo enthousiast is dat 'ie met je mee mag, dat hij lastig te bereiken is. Nog een nadeel is trouwens dat de eigenaren vaak last hebben van bepaald gedrag en aan jou vragen om dit eruit te trainen. Zoals jullie wel weten leert een hond vaak situatie-afhankelijk. Oftewel: op het veld kan het gedrag er helemaal uit zijn, maar als de hond weer thuis komt in zijn oude vertrouwde situatie, waar niets is veranderd, is de kans op terugval heel groot. Dit kan ook zomaar z'n weerslag hebben op de relatie die jij met de eigenaar hebt: ga jij hem niet verwijten dat 'ie niets doet met zijn hond? Gaat hij jou niet verwijten dat de hond niet genoeg wordt opgevoed?

Voordelen: je doet zelf leuke trainingservaring op. De hond wordt uitgedaagd en gestimuleerd. Door hier bepaald gedrag aan te leren (of af te leren), is de kans dat hij of zij dit thuis ook laat zien een stuk groter. Vaak gaat de leefsituatie van de hond erop vooruit.

In de hondensport gebeurt het vaker, dat de handler van de hond een ander is dan de eigenaar. Het hoeft dus niet per sé verkeerd te gaan, maar het geeft ook geen garantie op succes.

Weet dus waar je aan begint, begin met realistische verwachtingen en geniet er vooral van!

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions