Omega-3 vetzuren onder de loupe

Je hoort er veel over tegenwoordig: omega 3 en 6 vetzuren die goed zouden zijn voor de hond. Deze aanvullende voedingssuplementen zitten in (dure) brokken verwerkt, je kunt ze als losse olieën kopen en sommige mensen zweren bij de humane capsules van de drogist. Mijn eigen dierenarts doet veel aan nascholing en waar hij vorig jaar nog beweerde dat het geldklopperij is, heeft hij dit jaar vermeld dat in elk geval de omega-vetzuren bijdragen aan de gezondheid van honden, in het specifiek voor honden met gewrichtsproblemen.

Hoog tijd dus om zelf uit te zoeken wat deze effecten zijn en welke vetzuren je dan precies moet hebben!

In het review-artikel van Simopoulos (Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development) dat hij in 1991 schreef, staan de effecten van diverse omega-3 vetzuren beschreven. Omega-3 vetzuren dragen bij aan normale groei en ontwikkeling van kinderen en jonge dieren. Ze dragen bij aan preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, arthritis en andere ontstekings- en autoimmuunziekten. Inname van deze vetzuren is zelfs aantoonbaar gelinkt aan afname van aantal en grootte van tumoren.

Omega-3 is een verzameling van diverse vetzuren zoals LNA. Dit wordt door het lichaam afgebroken in het bruikbare EPA en DHA. EPA en DHA komen beiden ook in pure vorm voor in zeedieren. Omega-6 vetzuren zijn niet bruikbaar in pure vorm, maar kunnen worden afgebroken tot onder andere LNA (en daarna weer tot EPA en DHA).

Met name EPA en DHA kunnen een bijdrage leveren aan de genezing van onder andere onstekingsreacties (zoals arthritis). DHA draagt daarnaast ook bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Een dosis van 3,2 g EPA en 2,2 g DHA in de vorm van visolie, samen met NSAID’s (pijnstillers) leverden bij mensen een aantoonbare verlichting van pijnklachten bij rheumatische artritis. In een andere studie was de uitkomst zelfs dat 50 mg EPA en 80 mg DHA de aanbevolen dagelijkse dosis is waarbij er al positieve effecten kunnen worden waargenomen.

Tevens is aangetoond dat het gebruik van omega-3 vetzuren in combinatie met reguliere medicatie kan leiden tot een versterking van de medicatie, waardoor een lagere dosis van zowel de medicatie als de omega-3 nodig is om hetzelfde resultaat te behalen. Ook kan omega-3-gebruik leiden tot verminderde toxiciteit van de medicatie.

Een ideaal supplement zou dus veel EPA en DHA bevatten in combinatie met weinig cholesterol, vitamine A of vitamine D, aangezien deze de opname van vetzuren weer verminderen. Levertraan, vroeger veel gebruikt, bevat weliswaar veel omegavetzuren maar ook veel vitamine A en D, waardoor de vetzuren niet optimaal kunnen worden opgenomen in het lichaam. De beste omega-vetzuren zijn afkomstig van visolie op basis van vissenvlees.

Nu zijn er veel voeren en supplementen op de markt die allemaal beweren omega-3 en omega-6 vetzuren te bevatten. Welke moet je dan hebben? Ik heb er drie onderzocht die ik hieronder bespreek:

-          Hills (brokken) bevat EPA en DHA. Dit zijn dus de goede vetzuren en deze brokken zouden een bijdrage kunnen leveren aan pijnbestrijding bij arthrose.

-          Etos humane omega-capsules bevatten EPA, DHA en GLA. Ook dit zijn de goede vetzuren. Deze capsules zijn eenvoudig toe te dienen en onafhankelijk van het type voer dat je geeft. Nadeel kan zijn dat ze lastiger te doseren zijn.

-          Omega Boost van VET CHECK (een olie aangeraden door de dierenarts) bevat CLA, GLA en ALA. Dit zijn allemaal vetzuren op basis van plantaardige olieën, terwijl juist was aangetoond dat vetzuren op basis van dierlijke olieën effectief zijn.

Als ik kosten, effect en gebruiksgemak tegen elkaar opweeg, ga ik op dit moment voor de omega-capsules van de drogist. Goed, gemakkelijk en relatief goedkoop! En sinds Sira doorheeft dat ze ze kan doorbijten, eet ze ze als snoepjes. Toedienen is dus zeer gemakkelijk.

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions