Alfa worden (of hoe ben ik een goede baas)

“Hij is dominant, dus je moet ‘m hard aanpakken!”

“Nee, mijn hond mag niet op de bank. Dan wordt ‘ie de baas hè…”

“Mooi dat ik zelf bepaal waar we heenlopen! Stel je voor zeg, dat je die keuze aan de hond overlaat! Nee, dat levert problemen op.”

Enkele kreten die iedereen de afgelopen tijd nog wel gehoord kan hebben van medehondeneigenaren. En dat terwijl er de laatste tijd juist veel discussie is over dominantie. Want hoe zit het nu precies? Hoe ben je dan een goede baas voor je hond?

Het antwoord daarop is niet eenvoudig. Wetenschappelijke onderzoeken worden niet veel uitgevoerd naar hondengedrag en als er iets is bewezen, is er vaak ook wel een onderzoek die het tegendeel bewijst. In dit artikel geef ik mijn visie op hoe je nu een goede baas kan zijn voor je hond.

De laatste onderzoeken wijzen uit dat er wel degelijk sprake is van een rangorde of hierarchische structuur bij wolven- en hondenroedels. Dit is ook logisch: overal in het wild zie je deze structuren bij dieren die in groepen samenleven. Het heeft immers veel voordelen: als de rangorde bepaald is, dan hoeft er niet meer te worden gevochten, is er minder kans om gewond te raken en leef je samen in rust en harmonie. Meer tijd dus om voedsel te vergaren en te overleven.

Deze rangorde-structuren kenmerken zich doordat er binnen de groep een leider is en diverse volgers, die ook weer in een hierarchische structuur in te delen zijn. Het grote verschil met de gedachten van vroeger is dat deze structuur dynamisch is: dit kan per situatie verschillen. Net als bij mensen in een bedrijf heeft elke hond zijn eigen taak of voorkeur. In een bedrijf is het duidelijk: de directeur heeft de leiding. Toch mag de marketing-afdeling zelfstandig beslissingen nemen over te plaatsen advertenties en hoeft de sales-afdeling niet voor elke verkoop toestemming te vragen aan de baas. Zo is het ook bij honden: er is in een roedel honden een leider, maar het kan best zijn dat in een bepaalde situatie (bijvoorbeeld de weg zoeken, of jagen) een andere hond de leiding neemt. Of dat de alfa-hond zijn voer afstaat aan een lager geplaatste hond. Tja, als ‘ie toch geen trek heeft…

Met dit in je achterhoofd is het dus best te verklaren dat je hond zelf voor oplossingen gaat zorgen, als jij geen grenzen aangeeft of regels hanteert. Honden zijn helemaal niet continu bezig met “een plekje hoger in de rangorde komen”, maar nemen wel het heft in eigen hand als duidelijke leiding mist. Op zoek naar harmonie.

Maar hoe gééf je dan duidelijke leiding? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven: iedereen is anders van karakter, elke hond is anders en elke situatie vereist dus een eigen aanpak. Je moet je eigen vorm van leiderschap zien te vinden, waarbij je tegemoet komt aan de behoeften van de hond. Voor sommigen is dat consequent en duidelijk, voor anderen is dat losjes en met minder regels. Ik gebruik zelf vaak de term “combinatie” om een baas en zijn hond aan te duiden. Die term is voor mij heel typerend: ik zie ze als een team waarbij het menselijke lid de sturende factor is en de viervoeter volgend. Een team dus, waarbij samenwerken centraal staat. Dit bereik je alleen door wederzijds respect.

De beste baas ben je dus niet door de baas te spelen over je hond, maar door een leider te zijn voor je hond. Respect, structuur en consequente regels zorgen voor harmonie en rust!

Marij Stolp 50

Marij Stolp

kynologisch gedragstherapeut

Telefoon: 06-50465821

Stolp gedragsadvies

Kolonel Michaëlstraat 17
1411VL Naarden

Webdesign by Miracle Solutions